αλκυονίδες μέρες

αλκυονίδες μέρες
Περίοδος κατά την οποία στην Ελλάδα και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο διακόπτεται η χειμερινή κακοκαιρία από αίθριες και ηλιόλουστες ημέρες. Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται επτά ημέρες πριν ή μετά τη χειμερινή τροπή (21 Δεκεμβρίου), όταν το πουλί αλκυόνα γεννάει τα αβγά του. Οι σύγχρονες όμως παρατηρήσεις αντικρούουν τη διαπίστωση του Αριστοτέλη. Συνήθως οι μέρες αυτές εμφανίζονται την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των ημερών αυτών ποικίλλει. Άλλοτε η περίοδος της καλοκαιρίας διαρκεί τρεις μέρες, άλλοτε πέντε ημέρες και, πιο σπάνια, έξι ή επτά μέρες. Τη συγκεκριμένη περίοδο, η μέση ημερήσια αύξηση της θερμοκρασίας ξεπερνάει πολλές φορές τους 5°C, η σχετική υγρασία παρουσιάζει μεγάλη πτώση και επικρατεί νηνεμία.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • αλκυονίδες μέρες — αλκυονίδες μέρες, οι οι καλοκαιριάτικες μέρες που συχνά παρατηρούνται κατά τον Ιανουάριο, εφτά πριν από το χειμερινό ηλιοστάσιο και εφτά ύστερα απ αυτό …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • Γενάρης — ο ο μήνας Ιανουάριος: Οι αλκυονίδες μέρες τουΓενάρη …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”